Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, luni, cu 15 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", menţinerea bacalaureatului profesional, respingând astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de Traian Băsescu.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a explicat deputaţilor că bacalaureatul profesional a apărut dintr-o necesitate, pentru a le permite absolvenţilor de liceu să se angajeze, fiind un "permis de acces pe piaţa muncii". Ministrul a mai declarat că bacalaureatul profesional există din 1985 în Franţa şi a arătat că prin această măsură nu a "alergat după voturi". Ecaterina Andronescu a mai precizat că proiectul de lege ar mai putea fi modificat în Comisia de învăţământ a Senatului, dar a arătat că în Senat proiectul a fost votat în unanimitate atunci când a fost dezbătut. Traian Băsescu a cerut, marţi, reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional.
Potrivit proiectului de lege, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior.
Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.
Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.
Pentru bacalaureatul profesional, potrivit textului legislativ, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de