Unul dintre cele mai mari paradoxuri ale României noastre e învăţământul de stat. Deşi Constituţia prevede ca şcoala să fie gratuită până la vârsta majoratului, în fapt, părinţii sunt forţaţi să contribuie, an de an, cu sume considerabile de bani, începând cu creşa şi terminând cu liceul. Libertatea îţi spune cât costă, de fapt, învăţământul gratuit de la noi. Unul dintre cele mai mari paradoxuri ale României noastre e învăţământul de stat. Deşi Constituţia prevede ca şcoala să fie gratuită până la vârsta majoratului, în fapt, părinţii sunt forţaţi să contribuie, an de an, cu sume considerabile de bani, începând cu creşa şi terminând cu liceul. Libertatea îţi spune cât costă, de fapt, învăţământul gratuit de la noi.
Articolul 32 din Constituţie spune că învăţământul de stat este gratuit. Realitatea e însă alta. Părinţii trebuie să cotizeze, neoficial, cu sute de lei pentru ca micuţii lor să beneficieze de educaţie începând de la grădiniţă până la liceu. Mai nou, Ministerul Muncii e autorul unui proiect de lege care oficializează taxele pentru creşele de stat, acolo unde, legal, nu ar trebui să existe costuri. Dacă actul legislativ va fi pus în aplicare, părinţii vor fi obligaţi să plătească o taxă, valoarea acesteia urmând să fie stabilită prin dispoziţia primarului, fără a depăşi 30% din costul total al îngrijirii copilului în creşa în cauză.
De asemenea, pentru stabilirea acestei sume se va ţine cont de numărul de copii din familie, dar şi de venitul mediu net lunar pe fiecare membru al casei, calculat pe perioada de şase luni anterioară înscrierii micuţului la creşă. Scutiţi de la plata contribuţiei vor fi părinţii care au în îngrijire copii care riscă să fie separaţi de familie sau cei care beneficiază de efectele Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri. “La creşă se îmbină educaţia cu partea de asistenţă socială, adică mâncarea, care nu este gratuită