Pe 17 octombrie, iese în librăriile franceze o carte, care a devenit deja un fenomen editorial mondial. Este vorba de "Fifty Shades of Grey", titlu bazat pe un joc de cuvinte, întrucât Grey poate fi şi numele personajului, dar şi culoarea gri. Nu acest joc a provocat însă un frison mondial, ci erotismul care emană din această carte scrisă de britanica Erika Leonard James.
Fără să inventeze nimic special, ea reuşit printr-un roman cu scene sado-masochiste să "deconstipeze" din punct de vedere erotic întâi şi întâi o anumită societate anglo-saxonă. În Statele Unite, cartea s-a vândut în 32 de milioane de exemplare de la tipărirea sa, în mai anul trecut, iar în lume s-au vândut peste 40 de milioane de exemplare. A fost tradusă în 46 de limbi şi difuzată de fapt în 45 de ţări.
Specialiştii au pus o etichetă pe acest gen, "mommy porn", altfel spus "porno pentru mame". Puritanilor din Statele Unite probabil că această carte le cade greu la stomac, nu pentru că ar citi-o, ci pentru că ea poate fi văzută în vitrinele multor librării şi în rafturile rezervate celor mai bune vânzări, la categoria "best-seller".
Trebuie spus că de vreo cinci ani şi alte cărţi cu subiect erotic destinate în special femeilor s-au vândut foarte bine în lume, mai ales datorită facilităţilor oferite de Internet şi de suporturile numerice. Asistăm însă la o mini-revoluţie în materie, în sensul că un anumit public feminin are o nouă percepţie despre sexualitatea sa, de unde şi interesul pentru trilogia "Fifty Shades of Grey". Şi mai e ceva, romanele erotice destinate bărbaţilor au fost în general concepute într-o manieră mai explicită, de la conţinut până la coperţi. Or, aceste cărţi de tip "mommy porn" sunt ceva mai discrete şi mai subtile, fără a fi atenuată temperatura erotică. Hopper, la Grand Palais
La Paris, marea expoziţie a sezonului de toamnă, la Grand