Știi vorba aceea cu „pauzele lungi și dese…”. Ar putea fi aplicată și în cazul vieții sexuale? Cel mai probabil, vei spune că nu. Dar cum se face că, dacă ați stat departe unul de celălalt pentru mai mult timp, revederea este furtunoasă în sensul bun al cuvântului?
Într-adevăr, o mică perioadă de abstinență poate potența viața de cuplu. Cei doi își aduc aminte de momentul începutului iubirii lor, în care erau foarte îndrăgostiți, se doreau cu înfocare, dar nu aveau tot timpul ocazia să se vadă. Pe de altă parte, dacă este vorba de dezinteres reciproc sau lipsa contactelor ajunge să fie obișnuință, nu mai este în regulă. Se pare că cel mai bine ar fi ca pauzele să fie relativ scurte și rare. Atunci chiar pot îmbunătăți relația de cuplu și reaprinde flacăra pasiunii.
O relație sănătoasă
Sexologul Valentin Pescaru explică: „o relație sănătoasă, împlinită are la bază și o relație sexuală satisfăcătoare, ce aduce bucurie, plăcere și apropie soții într-un mod în care nimic altceva nu o poate face”. Studiile statistice arată că partenerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani au, de regulă, unul până la trei contacte pe săptămână. Dar, observă sexologul, „teoria și statistica sunt una, iar realitatea este, adeseori, alta. În ultimii ani, excepția pare să devină regulă, iar viața intimă a multor cupluri începe să fie neglijată și să sufere. Oamenii obosiți, stresați, prea ocupați cu serviciul și cu alte responsabilități nu mai au dorința sau energia necesară unui act sexual. Astfel, relația se răcește.
Lipsa relațiilor intime aduce frustrare și nemulțumire și va deteriora cuplul, pentru că se dezvoltă o obișnuință proastă, de tipul «hai să o lăsăm pe altă dată, că poate nu mai e nevoie…»”.
Sfaturi pentru o viață intimă împlinită
1. Este nevoie de un număr minim de contacte sexuale reciproc acceptate de către parteneri ca frecvență. @N_P