Ecourile cazului Sima, fostul şef al Sibex, au continuat să afecteze piaţa derivatelor de la Sibiu la debutul săptămânii. Mai mult, chiar, ramificaţiile apărute par să diminueze şi mai mult interesul speculativ. Aceste motive s-au adăugat mai vechilor probleme ale pieţei de la Sibiu, unde "jucătorii" resimt lipsa unor alternative la produsele externe reprezentate de contractele pe Dow Jones, aur sau perechea euro/dolar. Pe acest fond, lichiditatea era din nou redusă cu doar 340 de contracte încheiate până la ora 16.50. Valoarea tranzacţiilor era de 3.63 milioane de lei. "În anii trecuţi, piaţa oferea o paletă mai largă de oportunităţi, existând interes şi pe derivate pe acţiuni locale cum ar fi SIF5, SIF2 şi chiar TLV, unde puteau fi aplicate şi alte operaţiuni diferite de simpla speculaţie, cum ar fi protecţia portofoliilor. Din păcate, la ora actuală, participanţii care mai sunt activi la Sibex sunt dependenţi de produse cu un caracter speculativ ridicat", a explicat un broker. Opinia sa este întărită de faptul că, până la ora închiderii(-), pentru DESIF5 se observau doar 7 contracte pe scadenţa decembrie 2012 şi 3 pe martie 2013, iar pentru DESIF2 martie 2013, doar unul!
După jumătate de şedinţă speculatorii pariau pe creşterea Dow Jones. Pe creştere se afla şi euro faţă de dolar, după ce s-au consemnat variaţii în ambele sensuri.
Pe scădere se afla, însă, preţul aurului. Pentru toate nivelul lichidităţii erau unul destul de modest.
Simbolul DEDJIA_RON, care urmăreşte evoluţia indicelui american, atrăgea 150 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia estimată se afla în urcare cu 25 de puncte, la 13.280 de puncte. Şi piaţa futures americană sugera o evoluţie pozitivă, înaintea unor rapoarte privind vânzările de retail, care ar putea indica o stabilizare a acestora. Aşteptările au fost confirmate, iar piaţa de pe Wall-Street creştea după ce vân