Actualul buget nu acoperă cheltuielile statului pentru ultimele 45 de zile ale anului, s-a plâns, ieri, la televizor, premierul Victor Ponta. Fosta Putere a lăsat ţara fără bani de la 15 noiembrie încolo, iar acum prioritatea guvernului este să găsească sumele necesare pentru funcţionarea spitalelor, a Ministerului de Interne, ori pentru asigurările sociale. Aşa s-a lamentat Ponta, care s-a grăbit însă ulterior să precizeze că vor fi bani pentru salariile bugetarilor şi pentru plata pensiilor.
Interesant este că această lipsă e constatată abia acum, cu o lună înainte de 15 noiembrie, deşi USL se află la Putere de aproape jumătate de an, iar bugetul respectiv a fost proiectat de guvern şi aprobat de Parlament încă de anul trecut. De regulă, cam aşa se face: toamna se întocmeşte un proiect de buget pentru anul care urmează, pe baza resurselor estimate la momentul respectiv, iar pe parcursul anului în cauză se efectuează măcar o rectificare bugetară, prin care se mai corectează ici-colo, se mai ia de la ministerele care n-au cheltuiut toţi banii, se vede unde se încasează mai mult (gen privatizări, licenţe de telefonie, fonduri UE, impozite, TVA, accize etc) şi se astupă nişte găuri lăsate în momentul întocmirii bugetului.
Prin urmare, să vii abia acum să te plângi că nu ai bani pentru ultimele 45 de zile ale anului pentru că nu ţi i-a prevăzut acum un an vechea putere, deşi tu eşti la guvernare de la începutul lunii mai, timp în care ai operat chiar şi o rectificare bugetară, mi se pare penibil. Este fix genul de discurs prin care se încearcă prostirea electoratului şi deturnarea propriului eşec spre fosta Putere. Nu este USL prima formaţiune politică ajunsă la putere care aruncă mâţa proastei guvernări în curtea Opoziţiei (aşa a procedat şi PDL la vremea lui), dar parcă de data asta prea ne ia de proşti pe toţi.
De fapt, cu adevăr