La Muzeul de Istorie Suceava a concerta joi pianistul Andrei Ignat, un muzician care face parte din legenda rock-ului, beat-ului şi free jazz-ului românesc, care a activat - la sfârşitul anilor ’60 - ca membru component al grupurilor „Andantino”, „Sideral” şi “Sideral Modal Quartet”.
Muzica, o pasiune pe care nu a părăsit-o niciodată
Andrei Ignat (care a mai concertat la Suceava în anii 2006, 2007 şi 2008), stabilit în Suedia de mai bine de patru decenii, a revenit în aceste zile pentru a susţine un nou recital pianosolo.
Născut la Iaşi, la data de 26 noiembrie 1946, Andrei Ignat (care a plecat din ţară
cu grupul “Sideral Modal Quartet”, cu care a făcut prima oară free jazz în România şi a câştigat premiul de virtuozitate tehnică instrumentală la primul festival Club A din Bucureşti) s-a stabilit de la începutul anilor ’70 în Suedia şi a
profesat, până la pensionare, ca arhitect.
Muzica a rămas însă o pasiune pe care nu a părăsit-o niciodată şi de care acum, după pensionare, se poate ocupa mai intens.
O poveste cu cântec, care ascunde în substratul melodic secvenţe autobiografice
Prezentat publicului de jurnalistul şi scriitorul Dumitru Brădăţan ca un muzician care şi-a păstrat sufletul românesc, Andrei Ignat (care a spus că Dumi Brad „a scris cel mai haios articol” despre el) a expus mai întâi „povestea cu cântec”, care ascunde în substratul melodic secvenţe autobiografice, şi a interpretat-o apoi la pian pe parcursul a 45 de minute.
Compoziţiile sale, care alcătuiesc împreună o veritabilă confesiune muzicală, poartă amprenta pianiştilor Jan Johansson, Chick Corea, Dollar Brand, Keith Jarrett, Jan Widmark, Michel Petrucciani, Esbjörn Svensson.
Concertul „O poveste cu cântec… pianosolo” a cuprins „Suita ianuarie” („Paradigm I”, „Moara de vânt”, „Toaca”, „Paradigm II”), „Suita aprilie” („La la la”,