O ştire puţin remarcată în Europa, unde Premiul Nobel pentru Pace primit de Uniunea Europeană a umbrit orice alt eveniment, vine din Cehia, unde Partidul Comunist din Cehia şi Moravia (KSCM) a ieşit pe locul al doilea după social-democraţi (CSSD), cu 20,4% din voturi în alegerile regionale, şi a realizat cel mai bun scor în alegerile parţiale pentru Senat. Dacă guvernul de centru-dreapta condus de Petr Necas (foto) se va prăbuşi în această toamnă, există şanse mari ca din ianuarie 2013, Cehia să fie condusă de o coaliţie CSSD, KSCM. Va fi pentru prima oară după 1989, când comuniştii ar reveni la putere în Europa de Est.
În decembrie anul trecut, la moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong Il, preşedintele Partidului Comunist din Cehia şi Moravia (KSCM), Vojtech Filip, a trimis o scrisoare de condoleanţe fiului acestuia, Kim Jong Un, în care îi lăuda tatăl drept "un lider profund respectat, care şi-a dedicat viaţa fericirii poporului coreean". A doua zi a murit Vaclav Havel şi, când în Parlament s-a cerut păstrarea unui moment de reculegere, patru deputaţi comunişti au părăsit sala în semn de protest. În 1989, imediat după Revoluţia de Catifea, Vaclav Havel a fost acela care s-a opus scoaterii în afara legii a Partidului Comunist din Cehoslovacia. Astăzi, comuniştii cehi revin în forţă pe scena politică şi au şanse mari să revină la guvernare.
După numărarea a 99% din voturi numărate, opoziţia social-democrată (CSSD câştigase în nouă din cele 13 regiuni disputate (toate, cu excepţia Pragăi), în timp ce comuniştii (KSCM) au obţinut victoria în două, cel mai bun rezultat al lor de la prăbuşirea comunismului. Pentru social-democraţi, care au câştigat în toate cele 13 regiuni în scrutinul precedent din 2008, rezultatul a echivalat, de asemenea, cu o înfrângere, chiar dacă au ieşit e primul loc, cu 23,6%. În 2008, obţinuseră 35%.
D