Astronautul român Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a ajuns vreodată în spaţiul cosmic – pe 14 mai 1981 -, a declarat pentru MEDIAFAX că saltul din stratosferă al austriacului Felix Baumgarter poate fi considerat un prim test reuşit al unui costum spaţial flexibil.
În opinia lui Dumitru Prunariu, reuşita lui Baumgartner nu este doar încununarea unei ambiţii duse la bun sfârşit şi a unei perioade de cinci ani de pregătire intensă, ci şi un pas înainte în ceea ce priveşte perfecţionarea metodelor de salvare de pe navele care desfăşoară misiuni spaţiale. Costumul flexibil purtat de austriac în saltul său din stratosferă a reuşit să reziste la viteza cu care acesta a coborât – 1.342,8 kilometri/ oră – fără a-i pune viaţa în pericol.
“Problema mare pe care mi-o puneam eu, ca inginer de aviaţie, este cum rezistă costumul respectiv în zona transsonică, pentru că, totuşi, este un costum flexibil, iar zona transsonică implică nişte modificări de parametri ai aerului foarte puternice – diferenţe de presiune de densitate a aerului înainte de partea sonică”, a declarat Prunariu pentru MEDIAFAX.
Acesta mai apreciază că, odată cu saltul temerar al lui Baumgartner, a asistat la un prim test al unui costum care a dovedit că poate aduce un om pe pământ de la o înăţime “transstratosferică”.
“Nu îi putem spune cosmică, deoarece cosmos e mai mult, mult mai mult – o înălţime la care zboară avioanele de vânătoare, mai sus oricum decât zboară avioanele de pasageri. Este un pas important, pentru că, de la acea înălţime, densitatea aerului este foarte mică, deci reintră practic în straturi dense ale atmosferei. Problema este că, sărind dintr-un vehicul spaţial care intră în atmosferă cu 28.000 de kilometri/ oră cu un astfel de costum implică mult mai multe aspecte legate de securitatea persoanei din interior decât saltul de pe o platformă fixă rid