Van Gaal reprezintă principalul atu al olandezilor. Al nostru pare a fi stadionul. Regretă cineva “cîmpul de cartofi”?
“Olandezii sînt puternici din punct de vedere fizic”, i-a caracterizat sumar Victor Piţurcă, pe valul de încredere de după victoria cu turcii.
Olandezii sînt puternici. Se află, şi geografic, şi fotbalistic vorbind, la cealaltă extremitate a continentului decît Emre şi colegii săi. Tot ceea ce a fost în jocul nostru perfect sau “aproape perfect”, cum se exprima selecţionerul, trebuie să devină mai mult ca perfect în meciul cu batavii.
Dezamăgitorul lor Euro 2012 nu reprezintă un reper în istoria adversarilor de marţi. Fără discuţie, Olanda poate mai mult şi acum are şi antrenorul care s-o determine să vrea mai mult. Louis Van Gaal şi cele 12 trofee ale lui, Van Gaal şi filozofia lui de stîncă, “sînt cine sînt şi n-am de gînd să mă schimb”, Van Gaal, fanaticul disciplinei de grup, acolo se află pericolul. Genul acela de pericol pe care n-ai cum să-l eviţi şi pe care n-ai voie să-l subestimezi. Unstudiu al adversarului, în cazul Olandei, ar trebui să înceapă şi să se încheie cu un profil aprofundat al selecţionerului ei. N-ar strica acum un ajutor de la finanţatorii din Liga 1, care se pricep la oameni aproape la fel de bine cum se pricep la tactică.
După victoria “tricolorilor” de la Istanbul, din tabăra batavă au răzbătut semnale de aparentă îngrijorare. Nu se tem, sînt oarecum politicoşi. Faptul că ne consideră “o echipă de calibru” în comparaţie cu Andorra nu înseamnă cine ştie ce fair-play sau compliment. Se află mai aproape de aroganţă, în vocabularul nostru, şi de conştiinţa propriei valori, în vocabularul fotbalului mare. “România are cu totul alte calităţi decît Andorra. E evident, este o echipă care va avea mult mai multă iniţiativă”, crede Van Gaal.
Să vedem cît de multă. Dacă în faţa turcilor ne-am impu