Furnizorii de servicii sociale, publici şi privaţi, au obligaţia de a solicita acreditarea pentru serviciile oferite. Astfel, trebuie să ţină cont de această obligativitate serviciile publice de asistenţă socială, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), compartimentele de asistenţă socială ale instituţiilor publice precum şi asociaţiile, fundaţiile, persoanele fizice autorizate şi cultele religioase care acordă servicii sociale.
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vrancea avea în evidenţă, la începutul lunii iunie a acestui an, 128 de furnizori de servicii sociale existenţi în judeţ. Astfel, au solicitat şi au obţinut acre-ditarea atât asociaţii şi fundaţii, Penitenciarul Focşani şi Cantina de Ajutor Social din municipiul Focşani, cât şi 61 de primării în cadrul cărora funcţionează Servicii Publice de Asistenţă Socială. Doar două dintre aceste primării, şi anume Adjud şi Mărăşeşti, au acreditare pentru furnizarea de servicii specializate, restul fiind acreditate pentru acordarea de servicii sociale primare, şi anume pentru acti-vităţi de identificare a nevoii sociale, familiale şi de grup. Nu în ultimul rând, sunt acreditate pentru furnizarea de servicii sociale specializate, toate structurile DGASPC Vrancea. Este vorba de locuinţele protejate, mo-dulele familiale, centrele de zi şi cele de îngrijire şi asistenţă, centrele de recuperare şi reabilitare, centrul de integrare prin terapie ocupaţională, precum şi adăposturile pentru copii abuzaţi şi pentru delincvenţi şi servicii şi birouri din cadrul instituţiei.
Serviciile sociale pentru care se solicită acreditarea reprezintă un ansamblu complex de măsuri şi acţi-uni realizate pentru a răspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate sau dependenţă