Scriitorul cunoscut mai mult peste hotare decât în ţara natală a primit ieri de la Primarul Râşnovului, Adrian Veştea, titlul de cetăţean de onoare
„Scriitorul oraşului Braşov”, Hans Bergel, este, de ieri, „Cetăţean de onoare” al Râşnovului – oraşul în care s-a născut şi şi-a trăit o parte din copilărie. Ceremonia de decernare a titlului a avut loc în Biserica Evanghelică -„aceeaşi în care, până la 12 ani, veneam cu părinţii mei la slujbă”, după cum a amintit scriitorul.
„Pentru mine este o surpriză plăcută acest titlu. N-am uitat niciodată Râşnovul, pe unde am fost. Amprentele vieţii mele le-am primit aici şi a fost o mare şansă. Am crescut într-o casă de saşi, aveam vecini români, maghiari şi am cunoscut şi rromi tot aici. Acestea mi-au deschis ochii către alte culturi şi asta mi-a fost de ajutor, n-am avut niciodată probleme pe unde am hoinărit. Acesta, cred eu, este norocul oricărui transilvănean”, a declarat scriitorul.
„Consider că acest gest este unul de onoare şi este ca o reparaţie pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut. Hans Bergel este una dintre personalităţile reprezentative ale comunităţii râşnovene şi chiar dacă acest titlu vine târziu, noi îl apreciem foarte mult. Comunitatea râşnoveană îşi readuce în prim plan personalităţile”, a declarat şi primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.
Jumătate de viaţă în România….
Scriitorul Hans Bergel s-a născut în perioada interbelică, mai exact în 1925, în Râşnov. O parte din copilărie şi-a petrecut-o în „Oraşul Rozelor”, dar, din 1939 familia sa se mută în Braşov, unde el va urma Liceul Honterus.
Doi ani mai târziu pleacă la Sibiu, unde, până în 1944 urmează seminarul pedagogic din Sibiu. Contextul istoric însă îi schimbă cursul vieţii. După ce România întoarce armele împotriva Germaniei naziste, în 1944, Hans Bergel este nevoit să-şi întrerupă st