Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand Victor Adalbert de Hohenzollern-Sigmaringen era încoronat ca „rege al tuturor românilor”.
Încoronarea Regelui Ferdinand
În 1914, Ferdinand a devenit Rege al României, la 49 de ani, depunând juramântul solemn şi promiţând că va fi "un bun român".
În timpul domniei Regelui Ferdinand, după ce "patria-mamă s-a unit cu Basarabia, Transilvania şi Bucovina de Nord, s-a îndeplinit un vis istoric: România Mare.
În timpul războiului mondial, regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei, şi, în 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroană în cadrul căruia s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva ţării sale natale, Germania.
Pe câmpul de luptă, situaţia a fost nefavorabilă ţării noastre, iar o bună parte din teritoriul României a fost ocupat de trupele Puterilor Centrale. Ferdinan şi guvernul s-au refugiat la Iaşi, în 1916. Chiar dacă situaţia era una foarte grea, el a refuzat să ratifice pacea cu Puterile Centrale. La puţină vreme situaţia s-a schimbat, iar în 1918 Ferdinand s-a întors la Bucureşti în fruntea armatei, trecând pe sub Arcul de Triumf.
Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, printr-o ceremonie spectaculoasă.
Manifestările de la Alba Iulia, organizate astăzi cu această ocazie, au început în jurul orei 11.30 în Gara oraşului, unde a ajuns Trenul Regal. La ora 12.00 a avut loc slujba Te Deum, oficiată în Catedrala Încoronării de către arhiepiscopul ortodoc de Alba Iulia, IPS Irineu. La Sala Unirii are loc o expoziţie intitulată "90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia", care cuprinde coroanele, mantiile şi sceptrul regale, dar şi alte obiecte care au aparţinut foştilor suverani.
În cadrul manifestărilor vor mai avea loc o paradă a portu