Potrivit lui Konstantin Zgurovski, şeful programului maritim al Rusiei din cadrul WWF, reluarea programului de instruire militară a delfinilor de către specialiştii ruşi poate avea legătură cu noi comenzi din partea militarilor iranieni, menţionează Vocea Rusiei.
„Delfinii sunt nişte creaturi foarte inteligente şi uşor de dresat. Aceste programe sunt eficiente, dar sper că niciodată nu va fi nevoie de ele. Programele de acest gen există de mulţi ani, însă nu ştiu niciun caz în care ele să fi fost folosite împotriva sabotorilor. Deşi poate că au existat şi astfel de cazuri".
După destrămarea Uniunii Sovietice, singura bază de pregătire a delfinilor din Sevastopol a trecut în proprietatea Ucrainei. De atunci, starea complexului s-a înrăutăţit an de an: s-a redus finanţarea, s-au vândut echipamentele, au plecat specialiştii.
După cum a remarcat presa rusă şi străină, la începutul anilor 2000 Ucraina a vândut cei câţiva delfini rămaşi Iranului, unde aceştia, chipurile, ar fi fost folosiţi pentru patrularea în Strâmtoarea Ormuz.
Konstantin Sivkov nu a exclus că reluarea programului de instruire militară a delfinilor de către specialiştii ruşi poate avea legătură cu noi comenzi din partea militarilor iranieni.
În Ucraina s-a reluat programul de instruire a delfinilor pentru a vâna sabotorii. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, când lumea se pregătea pentru noi conflicte, cele mai luminate minţi din ambele părţi ale Atlanticului au generat noi cunoştinţe, materiale şi tehnologii, care s-au folosit, în primul rând, în scopuri de apărare.
În anii 1960, în America şi URSS, oamenii de ştiinţă s-au ocupat de studierea şi dresarea mamiferelor marine (delfini şi foci) în vederea folosirii lor în scopuri militare.
De exemplu, ambele ţări au instruit delfini pentru distrugerea navelor inamicilor, a declarat pentru Vocea Rusiei