Victoria lui Bart de Wever (N-VA) la Anvers în nordul ţării (37,5%) a dus imediat la cererea acestuia pentru autonomia Flandrei. Mare câştigator al alegerilor federale din 2010 şi potenţial prim-ministru la acea vreme, De Wever le-a promis atunci flamanzilor că se va bate chiar şi pentru independenţă.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Un Bart De Wever complet transformat este cel care câştigă acum Primăria Anversului, care timp de 60 de ani a afişat doar culorile socialiste. El a considerat scorul de duminică drept "cea mai mare victorie electorală de la al Doilea Război Mondial şi până astăzi".
Cu 60 de kilograme în minus şi câţiva ani în plus, Bart arată acum ca un politician demn de luat în seamă. După ce a ratat în 2010 postul de prim-ministru, el şi-a propus câştigarea Primăriei din nord, ca un trofeu şi o nouă dovadă că în Flandra se doreşte independenţa.
Imediat după anunţul rezultatelor, Bart De Wever i-a cerut prim-ministrului Elio di Rupo să înceapă negocierile pentru o mai mare autonomie a Flandrei.
Pentru Noua Alianţă Flamandă (N-VA) acest scor de 37,5% este văzut acum la Anvers ca un preludiu la scorul alegerilor naţionale din 2014. Începând încă de astăzi, De Wever îi ameninţă însă pe politicienii de la Bruxelles.
"Guvernul acesta nu este susţinut de flamanzi", a declarat el de pe treptele Primariei din Anvers, făcând refererire la fiscalitatea prea mare care îi oprimă pe cei şase milioane de flamanzi.
În Belgia, Bart de Wever este temut, iubit şi detestat deopotrivă. Pe 13 iunie 2010, victoria sa în nordul ţării a dus la cea mai gravă criză politică pe care micul regat a cunoscut-o vreodată. S-a vorbit atunci în mod serios despre scindarea ţării, iar pericolul apare din nou după aceste alegeri locale, al căror impact naţionaliştii flamanzi speră să-l observe la nivel naţional. Bruxelles,