Cambodgia este în doliu întrucît a murit fostul ei rege Norodom Sianuk, de numele căruia se leagă numeroase evenimente din istoria recentă a acestei ţări. Norodom Sianuk este considerat părintele independenţei cambodgiene, dar tot el este cel care s-a aliat la un moment dat cu regimul kmerilor roşii. Norodom Sianuk rămîne unul din personajele politice importante şi contradictorii ale secolului al XX-lea.
Un personaj fascinant dar şi tragic în acelaşi timp, adulat de poporul său dar care nu a luat întotdeauna deciziile cele mai înţelepte. In cursul lungii sale existenţe Norodom Sianuk a fost rege, instalat pe tronul Cambodgiei în 1941, apoi şef de stat în 1960, apoi preşedinte al unui stat comunist, apoi prizonier al Kmerilor roşii, apoi exilat, pentru a redeveni rege în 1993.
El vorbea franceza, de altfel Cambodgia a fost protectorat francez pînă în 1953. Norodom Sianuk se considera deasemenea un artist, compunea muzică şi nu ezita să cînte în public pentru poporul cambodgian. El nu a reuşit însă, după obţinerea independenţei, să asigure stabilitatea ţării sale. In 1970 Norodom Sianuk a fost răsturnat de la putere în urma unei lovituri de stat pro-americane. A urma apoi, în 1975, drama absolută: revoluţia kmerilor roşii care au exterminat în Cambodgia în jur de 2 milioane de persoane.
Norodom Sianuk a fost căsătorit de 6 ori şi a avut 14 copii, dintre care 5 au fost ucişi de Kmerii roşii. Ceea ce nu l-a împiedicat pe monarh, în contextul unor jocuri politice complicate, să se alieze cu kmerii roşii, chiar şi în condiţiile în care aceştia fuseseră alungaţi de la putere iar ţara era ocupă de vietnamezi. Intrebat, la un moment dat, la Paris, dacă a ştiut ce se întîmpla în ţara sa în anii cît s-au aflat la putere kmerii roşii, Norodom Sianuk a negat categoric.
“Nu eram la curent în legătură cu aceste masacre. Vreţi să vă spun că am fost oa