Pentru mulţi, o cafea înseamnă să pui la fiert apă, apoi să adaugi câteva boabe râşnite şi zahăr sau, eventual, lapte sau frişcă. Pentru barista însă, prepararea unei cafele înseamnă o artă: de la alegerea cafelei (braziliană, indiană, etiopiană), până la combinarea ei cu un ceai sau cu boabe de piper negru, alb sau verde sau cu diferite siropuri. Apoi, modelul care se realizează din spuma de lapte este cel care face diferenţa.
Reţete inventate
În acest week-end, la City Park Mall Constanţa s-a căutat cel mai bun barista din regiune. Apoi, juriul se mută la Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Timişoara, Craiova şi Iaşi. Duminică, 19 barista au concurat pentru faza regională a concursului. Primii şase vor merge la Bucureşti la sfârşitul lunii martie. Ei au avut de preparat 4 espresso, 4 capucino şi 4 „semnături personale". Aici se face diferenţa. Fiecare trebuie să inventeze o reţetă dintr-un cocktail de cafea la care se adaugă diverse ingrediente.
Ideea e că nu orice cafea se poate combina cu orice mirodenie. În funcţie de ţara de origine a cafelei se alege şi produsul care să-i dea un gust sau aromă deosebite. Poate fi nucşoară, scorţişoară, mentă, piper alb, negru sau verde dar şi anumite siropuri special create pentru cafea: de alune, migdale, vanilie.
Juriul este format din patru arbitri degustători, doi degustători şi un şef al juriului care trebuie să echilibreze notele, aşa cum a spus Silvia Constantin, coordonatorul Campionatului Naţional de Barista.
Ucenicia, în Bordello's
În aceste zile, la Constanţa s-a aflat şi favoritul concursului naţional. Paul Cristian Ungureanu de 26 de ani este din Bucureşti. În ultimii ani a lucrat la clubul Bordello's din capitală. Acum a venit la faza regională a campionatului pentru a-i ajuta pe concurenţi. Spune că se descurcă bine, însă le trebuie mai multe ore de antrenament.
Prima cafea