90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria, suverani ai României Mari. Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au fost întâmpinaţia la Alba Iulia de militari din Regimentul 30 Gardă.
De asemenea, la sosirea în gara Alba Iulia, în jurul orei 11.30, fanfara militară a intonat Imnul României şi Imnul Regal, “Trăiască Regele”.
Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei participă la un Te Deum la Catedrala Încoronării. La ora 12.45, Familia Regală participă, în Sala Unirii, la vernisajul expozitiei ,,90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia” si apoi, de la ora 13.40, la Parada Costumelor Populare. La evenimente participa ministrii, reprezentanti ai Corpului Diplomatic, ai Academiei Romane si ai diverselor culte religioase, mass-media si reprezentanti ai societatii civile.
Personalitate marcantă a monarhiei în România, simbol al unităţii naţionale prin Unirea din 1918 şi de aceea supranumit “Întregitorul“, Ferdinand devenea rege al României în 1914, la vârsta de 49 de ani. Momentul istoric prin care Ferdinand a intrat în conştiinţa românilor s-a petrecut la doi ani distanţă.
Regele a prezidat în august 1916 Consiliul de Coroană în care s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva Germaniei, ţara natală a regelui.
Academicianul Dan Berindei povesteşte că, de numele lui Ferdinand se leagă acest mare sacrificiu personal pe care el l-a făcut ca german, intrând în război împotriva patriei sale de origine. “A făcut acest sacrificiu care l-a costat foarte mult sufleteşte. A fost loial faţă de ţara sa de adopţiune şi care devenise ţara sa şi apoi a patronat această renaştere a României Mari”, a spus academicianul, citat de r