Femeile acuzate de crimă, care invocă motivul autoapărării, sunt găsite vinovate mult mai des în instanţă, dacă au "buze pline" şi "trăsături fine şi armonioase", afirmă autorii unui studiu recent, informează Daily Mail.
Descoperirea, făcută de cercetătorii de la Universitatea Grenada din Spania, contrazice stereotipul potrivit căruia frumuseţea fizică evită atragerea responsabilităţii penale.
Potrivit cercetătorilor spanioli, în cazul unor femei care invocă motivul autoapărării în procesele în care sunt acuzate de asasinarea unui soţ abuziv, poliţiştii sunt mult mai tentaţi să le considere nevinovate pe acele femei care nu au un fizic atrăgător.
Cerceă[torii mai spun că femeile percepute ca fiind independente şi care au un control total asupra vieţilor lor sunt mult mai des considerate vinovate de săvârşirea crimelor domestice.
În teorie, procesele legale trebuie să se desfăşoare fără favoritisme, dar, în realitate, simpatiile şi preferinţele influenţează judecata oamenilor, afirmă savanţii spanioli. Mai mult, ei susţin că felul în care aceste prejudecăţi definesc comportamentul uman ar trebui să ajute la minimizarea efectelor acestora.
În trecut, psihologia socială a acceptat pe scară largă premiza potrivit căreia persoanele frumoase sunt mult mai rar găsite vinovate de comiterea unor crime.
"Persoanele atrăgătoare erau adeseori percepute ca fiind oameni cu trăsături şi atribute pozitive de personalitate, în consonanţă cu teoria implicită potrivit căreia frumuseţea înseamnă bunătate", spun cercetătorii spanioli.
Aşa cum s-a demonstrat deja în trecut, acest "efect de halou" influenţează felul în care sunt percepute şi alte trăsături umane. Astfel, oamenii frumoşi sunt consideraţi "mai sociabili, mai prietenoşi, mai calzi, mai competenţi şi mai inteligenţi" decât persoanele neatrăgătoare