Ministerul Finanţelor propune modificarea legislaţiei pentru a oferi autorităţilor publice locale mai multă independenţă la gestionarea banilor. Experţii consideră că, fără o reformă administrativ-teritorială, impactul va fi minim.
După trei ani de guvernare, actuala coaliţie a decis în sfârşit să facă un pas în direcţia descentralizării şi să le ofere o mai mare libertate financiară autorităţilor publice locale. Un proiect elaborat de Ministerul Finanţelor prevede o serie de modificări şi completări la Legea privind finanţele publice şi Codul Fiscal.
Autorii susţin că în prezent autorităţile locale sunt limitate în ceea ce priveşte gestionarea impozitelor şi taxelor şi, ca urmare, au un potenţial fiscal insuficient. Totodată, autorii constată că „numeroasele înlesniri şi facilităţi stabilite prin lege erodează baza fiscală, iar sistemul existent de transferuri între administraţia publică centrală şi cele locale de diferite niveluri este ineficient şi descurajează efortul fiscal al autorităţilor locale".
DEPENDENTE DE GUVERN
Printre cele mai importante propuneri este schimbarea modalităţii de alocare a banilor de la bugetul de stat pentru administraţia publică locală, astfel încât aceştia să ajungă direct la primării, fără a trece prin bugetul raional. Se prevede, de asemenea, trecerea la elaborarea bugetelor locale în baza veniturilor, şi nu a cheltuielilor cum se întâmplă acum.
Urmează să fie revăzut şi sistemul de partajare a veniturilor fiscale din impozitul pe venit, astfel ca în legislaţie să fie stabilite cote fixe pentru administraţiile publice locale de nivelul unu (comună, oraş, municipiu) şi doi (raion). De asemenea, se preconizează revizuirea actualului sistem de colectare şi alocare a impozitelor partajate, în special, a impozitului pe venitul persoanelor fizice.
„Actualul sistem prevede că, de exemplu