România va avea în curând un test din salivă care va permite depistarea încă din copilărie a predispoziţiei organismului pentru boli grave cum ar fi cancerul, a anunţat marţi medicul Lygia Alexandrescu, lector universitar şi preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.
“Va ajunge în România un test din salivă care va determina predispoziţia organismului pentru anumite boli grave, precum cancerul, scleroza în plăgi şi altele“, a explicat medicul, cu ocazia Zilei Internaţionale a Nutriţiei.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, stilul de viaţă şi alimentaţia sunt foarte importante pentru sănătate, idealul fiind ca alimentaţia zilnică să cuprindă cinci mese, dintre care trei principale şi două de fructe.“Fructele dulci vor fi consumate mai întâi, apoi cele acre. De asemenea, este nevoie de un somn bun şi de evitarea stresului şi a oboselii, acestea din urmă scăzând imunitatea organismului”, a adăugat medicul. La fel de importantă este, în opinia specialiştilor, prepararea hranei, iar asta pentru că oricât de bune ar fi alimentele, dacă nu sunt bine gătite, pierd toate proprietăţile nutriţionale.
Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională a mai spus că nu recomandă evitarea totală a mezelurilor, dar susţine ideea că acestea trebuie să fie în cantitate mică şi de bună calitate. În plus, ea atrage atenţia asupra faptului că este esenţial ca oamenii să fie obişnuiţi să citească etichetele de pe alimente.
“Orice aliment care are trecută pe etichetă apa ca prim element are o problemă şi, de aceea, trebuie evitat. Apoi, nu sunt de acord cu evitarea pâinii. În Biblie, se vorbeşte frecvent despre pâine, ceea ce dovedeşte că este un aliment important. Este recomandată, însă, pâinea de secară, intermediară, adică aceea care are mai puţin gluten”, a mai spus Lygia Alexandrescu.
Prof. dr. Natalia Cucu, director al Laboratorului de Cerc