Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 16 octombrie – 29 octombrie, în fiecare regiune a ţării.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Temperatura aerului nu va suferi modificări importante până în jurul datei de 21 octombrie, vremea menţinându-se caldă pentru această perioadă a anului. Între 22 şi 24 octombrie este de aşteptat o scădere a temperaturilor, care se vor situa apoi în limitele climatologice normale (în medie, valori maxime de 16…18 grade şi minime în jurul a 6 grade).
În primele două zile vor fi averse şi se pot acumula, pe arii restrânse, cantităţi mai importante de apă. După data de 22 octombrie vor fi posibile ploi slabe.
CRIŞANA
Vremea se va menţine în general caldă pentru această perioadă până spre 21 octombrie, cu un episod de răcire temporară în 17 octombrie. Cele mai ridicate maxime termice vor depăşi 22 de grade, iar minimele nu vor coborî, in medie, sub 6 grade. În a doua parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de norma climatologică.
Până spre jumătatea zilei de 17 octombrie vor fi averse, posibil mai importante cantitativ, apoi ploile vor fi slabe, cu probabilitate mai mare de apariţie în a doua parte a intervalului.
TRANSILVANIA
Tendinţa generală a valorilor termice va fi de scădere, deşi acestea vor continua să fie peste mediile climatologice până spre 22 octombrie. Temperaturile maxime vor coborî de la o medie de 24 de grade în prima zi, până la 14…16 gra