Dupa ce luni am aflat istoria somelierilor si din ce este compus costumul lor, acum va invitam sa invatati de la somelierul Sergiu Nedelea ce vinuri trebuie sa consumati in functie alimente.
Tot ce trebuie sa stii despre meseria de somelier (I) Interviu Ziare.com
Acesta ne-a mai spus ce nu trebuie sa consume inainte de sesiunile de degustare, dar si daca romanii au simtul gustului cand vine vorba de un vin de calitate.
Pentru ca tot a venit vorba de asocieri intre vin si alimente ce putem consuma, de exemplu, la fructe de mare?
Aici sunt mai multe grupe de asocieri. De la clasicul stereotip: vin alb-carne alba, vin rosu-carne rosie, ajungem pana la asocieri foarte foarte subtile. Este de retinut ca un vin cu cat este mai simplu, are nevoie de preparate mai simple. Un preparat care are in componenta diferite sosuri, condimente, garnituri, deja vorbim aici de un context larg si vinul trebuie sa fie la un nivel de calitate mai ridicat.
Daca ne gandim la fructe de mare, ca sa nu gresim mergem pe cele mai gastronice vinuri: un Sauvignon Blanc sec, un Chardonnay, la fel sec. Si aici sunt mai multe, trebuie sa vedem daca are sos sau nu, daca sunt facute la cuptor sau tigaie. Sunt variante.
Daca o persoana vegetariana vrea sa bea un vin bun, ce trebuie sa aleaga?
Sunt nenumarate vinuri. In special, pentru ca vegetarian=vegetal mergem pe vinuri albe, care au si un continut mai scazut de calorii, vinuri mai pentru dieta. Sa nu ne gandim ca vinul rosu ingrasa, dar are putin mai multe calorii decat celalalt. Vinuri albe, care au si ele o paleta destul de larga de asocieri pentru salate.
Si salatele se condimenteaza, se mai adauga cateva arome, tot felul de ingrediente care ajuta intr-un fel sau altul produsul. Sa nu ne gandim doar la o frunza de salata cand spunem mancare vegetariana. Sa