Bătălia pe resursele energetice a fost permanentă de-a lungul istoriei, a generat lovituri de stat şi răsturnări de regimuri, a generat colonialism, cuceriri de teritorii, războa-ie cu arme şi războaie economice, dar, în acest moment al crizei financiare mondiale, lupta pentru sursele de energie atinge paroxismul.
Investiţia în resursele energetice este una dintre puţinele care a mai rămas sigură, în acest moment, astfel că investitorii cu tradiţie în domeniu, trebuie să facă faţă competiţiei şi celorlalţi, care, îngrijoraţi de declinul de pe alte pieţe, s-au reorientat, dar şi speculatorilor din indiferent care arie, cum pare să fie cazul lui George Soros.
* FINANŢIŞTII
Se pare că o competiţie dură pe materiile prime şi pe resursele energetice din estul Europei s-a declanşat între mai marii finanţişti ai lumii, George Soros şi Marc Rich.
Presa a vorbit despre faptul că Soros ar fi implicat în obţinerea de resurse ale fostei Iugoslavii, în România şi Ucraina. O astfel de reorientare, însă, încalcă teritoriul lui Marc Rich, cel care este considerat "părintele" oligarhilor ruşi, fiind sfătuitorul lor.
Marc Rich este un binecunoscut om de afaceri care se ocupă cu comerţul de materie primă la nivel mondial. Este cel care a înfiinţat compania Glencore. A fost condamnat în Statele Unite ale Americii de comerţ ilegal cu Iranul la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980 şi pentru evaziune fiscală. A primit 325 de ani de închisoare, dar a fost graţiat de Bill Clinton.
* RESURSE PLANETARE ÎN ROMÂNIA?
Sunt sau nu sunt resursele de gaze naturale şi petrol din Marea Neagră "gigantice şi de importanţă planetară", aşa cum a susţinut recent Gerhard Roiss, directorul general al OMV Austria?
Dispune Gerhard Roiss de informaţii noi faţă de luna februarie a acestui an, când au fost anunţate aceste descoperiri?
În ultima per