Multi spun despre Romania ca este o tara frumoasa, dar "pacat ca este locuita". Inainte de a ne lega de locuitorii sai, va propunem sa ne vizitam tara natala la pas.
Incepem cu Cetatea Siria, aflata in comuna cu acelasi nume din judetul Arad, comuna despre care se spune ca ar fi cea mai veche localitate din Romania. Mai exact, la putin peste 27 de kilometri de Arad pe DJ 79A, in muntii Zarandului. O zona deluroasa si de unde cetatea (sau ce a mai ramas din ea) pare un paznic ce are grija de la inaltime de imprejurimile sale.
Construita pe Dealul Cetatii, de aproape 500 de metri, Cetatea Siria avea un rol de aparare, dar si economic pentru cele 110 sate arondate. Pana in anul 1784 a avut o stare buna, insa a fost distrusa de trupele habsburgice, care nu doreau sa ajunga pe mana rasculatilor. Asa ca in urma lor au ramas ruinele. Suna trist, dar acestea merita vazute de fiecare roman.
Poti sa ajungi in zona si cu masina, dar si pe jos. Pentru soferi ar fi de ajutor si coordonatele GPS: 46.266324,21.657233. Oricum, este de mentionat ca in zona exista indicatoare ce va vor ajuta si mai mult. Ideal ar fi sa parcati autoturismele la Perla Cetatii si sa continuati pe jos pana la cetate pentru a putea admira tot ceea ce natura va pune la dispozitie.
Intrarea principala in cetate era in partea de nord, unde in prezent mai este doar locul in care erau acum mult timp portile.
In partea vestica a cetatii o sa puteti admira un perete lung de zeci de metri, destul de interesant din punct de vedere istoric, dar peste care se observa cu usurinta trecerea anilor, fiind plin de gauri si daramat pe alocuri. Continuand traseul spre partea nordica o sa intalniti ramasitele turnului, ce era odata probabil cel mai impunator punct al cetatii.
Daca vreti sa duceti totul la extrem, va puteti catara pe zidul cet