Cauzele insomniei pot fi numeroase si diverse, dar principala cauza este lipsa de disciplina, viata haotica pe care o duc unele persoane.
Obiceiul de a dormi normal, sanatos se invata de acasa, din familie si va fi pastrat toata viata, asa cum se pastreaza toate obiceiurile, bune sau rele, deprinse in copilarie de la parinti si transmise mai departe.
Daca mama impune reguli stricte de somn, copilul va sti de mic sa respecte orele de odihna, cat si de ce trebuie sa doarma si ca noaptea este pentru somn si nu de pierdut in petreceri pana-n zori ori dialoguri sterile cu persoane niciodata vazute, nu de invatat sau de citit pe sub patura. O noapte de nesomn se recupereaza extrem de greu pentru ca odihna de zi nu este la ca somnul de noapte.
Somnul insuficient, pe apucate afecteaza grav sanatatea, ducand la boli grave precum diabetul, depresia, anxietatea, afectiuni cardiace, cancer, slabirea sistemului imunitar, cresterea in greutate si deteriorarea memoriei mult prea timpuriu.
Somnul bun, odihnitor, de sapte-opt ore pe noapte se pregateste de ziua. Nimeni nu te opreste sa bei cafea, dar bea-o cu masura. Doua-trei cesti de cafea pe zi sunt suficiente si niciodata dupa ora 4 dupa amiaza.
Daca place si un ceai verde, foarte bine, de multe ori e chiar necesar, doar ca va trebui sa renunti la o ceasca de cafea si, de asemenea, nu se bea mai tarziu de ora 4, deoarece are cam aceleasi calitati precum cafeaua.
Renunta la bauturile carbogazoase dulci si la bauturile energizante care, de regula, dau dependenta si fac mult rau organismului. Tine minte ca setea se potoleste numai cu apa, plata sau de izvor, si mai rar, cu apa minerala, care consumata constant poate provoca balonari si constipatie.
Daca te simti obosit, incapabil sa mai lucrezi, desi inca nu ai terminat ce ti-ai propus, prepara-ti si