Seceta va afecta şi recoltele agricole de toamnă, respectiv grâul şi rapiţa, după ce în această vară temperaturile ridicate şi lipsa ploilor au redus producţiile de cereale şi plante oleaginoase cu până la 40% provocând pierderi de încasări estimate la 1 miliard de euro.
Grâul şi rapiţa, cele două culturi aflate acum sub risc, acoperă împreună între 1,5 şi 2 milioane de hectare de teren agricol, adică 25% din total, valoarea celor două recolte ridicându-se în ultimii ani în medie la aproximativ 1 miliard de euro, potrivit calculelor ZF.
"Din păcate se anunţă şi această toamnă cu destul de mari probleme în ceea ce înseamnă seceta. Ne gândim în primul rând la suprafaţa însămânţată cu rapiţă, ne gândim la ce se va întâmpla cu zona de însămânţări la grâu. Sper să nu fie probleme. Deocamdată e devreme să facem previziuni, dar lucrurile, aşa cum arată astăzi, nu arată foarte bine", a declarat ieri Daniel Constantin, ministrul agriculturii.
Cu toate că fermierii nu au nicio protecţie reală în faţa secetei, iar anul acesta pierderile de încasări provocate de secetă sunt de 1 miliard de euro, şeful de la agricultură s-a limitat să declare că instituţia pe care o conduce pregăteşte în prezent măsurile necesare astfel încât să prevină "oarecum" efectul pe care l-ar putea avea seceta.
Deşi piaţa agricolă locală este expusă an de an riscurilor meteo, fermierii continuă să nu aibă nicio protecţie în faţa secetei, în condiţiile în care sistemul de irigaţii este aproape în totalitate nefuncţional. La un total de 8,3 milioane de hectare de teren arabil, în acest an au fost "udate" doar 1%, adică 100.000 de hectare.
Cu puţine opţiuni la dispoziţie, agricultorii români continuă să se expună riscurilor. Astfel, în prezent fermierii parcurg ultimii paşi pentru a finaliza semănatul recoltelor de toamnă (grâu şi rapiţă), datele din piaţă arătând că suprafeţele