"Orice proprietar de locuinta are si un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul careia achita si taxa pentru radio. In acest mod ar putea fi colectata si prima de asigurarea obligatorie pentru locuinta emisa de PAID", a spus vicepresedintele UNIQA Asigurari, Romeo Jantea (foto), a cea de-a IX-a Editie a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale.
Romeo Jantea a subliniat, in cadrul evenimentul organizat de Media XPRIMM, ca odata cu promulgarea legii 260/2008 si startul sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor, atat autoritatile cat si asiguratorii nu au dorit ca prima de asigurare sa fie perceputa de populatie ca si un impozit.
Pe de alta, parte "intr-o societate democratica in care functioneaza principiile electorale este greu sa faci lucrul acesta. A ramas ca in loc sa avem o lege care sa arate clar ca proprietarul de locuinta trebuie sa-si cumpere o asigurare obligatorie, ne aflam in situatia de a vorbi despre vanzarea PAD, a politei obligatorii. Eu cred ca atata timp cat este obligatorie proprietarul trebuie sa si-o cumpere si nu cineva sa i-o vanda", a spus vicepresedintele UNIQA Asigurari.
In opinia sa, "vanzarea politei obligatorii este utila atunci cand poti sa-i oferi clientului o optiune, daca exista mai multe modele de polita obligatorie, ori atunci cand vanzatorul vede ca are ceva de castigat. Dar, daca nu exista mai multe modele, ci unul singur, atunci ceea ce ma intereseaza este ca cel care este obligat sa o cumpere".
Romeo Jantea a precizat ca astfel se explica si lipsa de interes a societatilor de asigurare pentru vanzarea acestor polite obligatorii. "Este un lucru normal, odata ce comisionul incasat pentru politele obligatorii este la un nivel redus, iar politele facultative, care aduc profit se vand destul de greu, in contextul economic actual. Noi speram ca aceste polite oblig