În caz de faliment al unei societăţi de brokeraj autorizate, investitorii pot fi despăgubiţi parţial prin Fondul de Compensare. Acesta are însă lichidităţi de numai 3,5 milioane euro, cam cât i se impută lui Cristian Sima (oare nu se puteau pierde banii speculând şi din ţară, prin WBS România?).
Un mic investitor pe bursă a primit la sfârşitul săptămânii trecute următorul e-mail: „Stimate client, în contextul informaţiilor apărute în presă privind WBS Holding şi domnul Cristian Sima, dorim să vă readucem în atenţie avantajele de a lucra cu Tradeville, broker autorizat şi supravegheat de CNVM (...).
Raportăm periodic Comisiei informaţii detaliate privind activitatea de tranzacţionare şi situaţia bilanţieră, iar orice intermediar autorizat cotizează anual la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) în funcţie de volumul operaţiunilor intermediate, astfel încât clienţii săi au garanţia unei despăgubiri individuale de până la 20.000 de euro".
Ce bine!, mi-am zis, ce noroc că investitorii locali au un mijloc de protecţie dacă şi alţi brokeri încep să speculeze cu banii clienţilor după modelul Sima sau, mai rău, chiar să fugă cu aceştia (cu banii adică). Ce bani o avea Fondul de Compensare pentru despăgubiri?
„În acest moment sunt aproximativ 3,5 milioane euro", ne-a spus directorul executiv al Fondului, Ştefan Chirtu. Cu alte cuvinte, Cristian Sima putea dărâma singur FCI, sumele pe care singur recunoaşte că le datorează clienţilor şi nu are de unde să le ia fiind tot de aproximativ 3,5 milioane euro. Sigur, Sima a operat printr-o societate nereglementată de CNVM, deci nu ar fi intrat sub incidenţa FCI. Dar dacă în loc de WBS Holding am fi avut WBS România, nu se puteau pierde bani la fel de sigur pariind la Sibiu la sfaturile lui Sima pe oscilaţiile Dow Jones în loc să speculezi pe Forex din Insulele Virgine (cel puţin teoretic