Comisiile reunite de Buget-Finanțe din Camera Deputaților și Senat au decis aseară să propună Plenului revocarea din funcție a președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu. Motivul: constatarea unor nereguli grave în activitatea instituției.
În replică, Constantin Buzoianu a avertizat că industria asigurărilor se confruntă cu "probleme grave", pe care a încercat să le rezolve, dar că iniţiativele CSA au deranjat foarte mult anumite societăţi de asigurare.
"Chiar dacă eu plec, problemele rămân. În acest context, ferească Dumnezeu de producerea unui cutremur de magnitudine ridicată. O astfel de situaţie va face scandalul FNI să pară un mic accident. O altă problemă a industriei asigurărilor o reprezintă amendamentele la Legea 260/2008, care au fost adoptate recent de către una din comisiile Parlamentului, care sunt anticoncurenţiale. În plus, reasigurarea este o altă problemă gravă a industriei, de fapt lipsa acesteia", a arătat Buzoianu, potrivit mediafax.ro.
Constantin Buzoianu este președintele CSA doar de un an, înainte de aceasta fiind vicepreședinte al instituției, începând din 2006, iar din 1998 a lucrat în cadrul Omniasig. Anterior, el a fost ofițer la Poliția Economică și la Poliția Transporturi.
Fără precedent
Decizia Parlamentului ar fi una fără precedent, până acum președinții CSA, CNVM, BNR și CSSPP nefiind schimbați în timpul mandatului decât în situații cu adevărat excepționale.
Singurul care a pățit așa ceva este fostul președinte CNVM Ștefan Boboc, revocat de Guvern în anul 2000 în urma scandalului FNI. Ulterior, Boboc a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu.
Decizia ar putea deschide o Cutie a Pandorei, fiecare schimbare a puterii politice putând produce o tentație de a schimba șefii unor astfel de instituții, în condițiile în care există de