Romania prezinta o capacitate redusa de a-si gestiona dezastrele naturale, dar si de a se adapta in urma acestora, se arata intr-un raport recent al ONU.
Tara noastra nu sta mai bine nici la capitolul susceptabilitate structurala unde, alaturi de Republica Moldova, este codasa Europei, se arata in Raportul Mondial al Riscurilor, realizat de Institutul pentru Mediu si Securitate Umana din cadrul ONU.
In clasamentul statelor cu risc de dezastre naturale, Romania prezinta un risc mediu, aflandu-se pe locul 82 din 173 de state ierarhizate, unde locul 1 reprezinta cel mai mare risc.
Raportul ONU precizeaza ca "riscul de catastrofe naturale al oricarei tari depinde inclusiv de conditiile economice, sociale si institutionale ale societatii sale".
Indicii care s-au luat in calcul la intocmirea raportului sunt susceptibilitatea structurala, capacitatea de gestionare a unei catastrofe naturale si expunerea la hazarde naturale.
Documentul arata ca Romania are o capacitate redusa de a-si gestiona dezastrele naturale, dar si de a se adapta in urma acestora.
Referindu-se la la indicatorul susceptabilitate structurala, raportul claseaza Romania si Moldova la coada Europei, din cauza faptului ca in cele doua tari nu are toata lumea acces la apa curata si salubrizare.
Mai mult, performanta economica a acestor doua tari, masurata in functie de PIB-ul per capitala, este mica in comparatie cu celelalte state europene.
In Moldova, PIB-ul per capitala este de 3.110 dolari pe an si in Romania de 14.287 dolari pe an, in timp ce capitala Germaniei are un PIB de 37.260 de dolari pe an.
In ceea ce priveste riscurile naturale, tara noastra este mai expusa decat Moldova - care se afla pe locul 108. De altfel, Romania se claseaza pe locul 4 in Europa in ceea ce prive