Disponibilă începând cu luna decembrie 2009, în zeci de țări de pe întreg globul, tehnologia LTE (abreviere de la Long Term Evolution – Evoluție pe Termen Îndelungat), popular cunoscută drept 4G, va fi lansată, curând și în România. Tehnologia permite traficul de date la viteze de până la 100 Mbps – de circa zece ori mai mari decât în prezent. Ceea ce înseamnă, practic, navigare extrem de rapidă pe internet, fără timpi de așteptare și chiar descărcări „instant” de fișiere foarte mari (filme, jocuri etc).
În luna septembrie, principalii operatori de telefonie mobilă din România au plătit Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) sume de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru achiziționarea blocurilor necesare dezvoltării tehnologiei LTE, în banda de frecvență 1800 MHz. În total, pentru blocurile vândute în toate benzile de frecvență, de la toți operatorii, ANCOM a încasat 682,13 milioane de euro, sumă despre care premierul Victor Ponta a spus că ajută România să treacă cu bine acest an, statul putându-și respecta obligațiile de plată a salariilor bugetarilor, pensiilor, indemnizațiilor de șomaj ș.a.m.d.
Chiar în ziua achiziționării blocurilor în benzile de frecvență, Orange a anunțat că va lansa, încă din acest an, tehnologia LTE, în București, urmând ca, în cursul anului viitor, disponibilitatea rețelei 4G să se extindă.
Vodafone și Cosmote au anunțat disponibilitatea tehnologiei începând cu prima parte a anului viitor.
Problema este că tehnologia va fi disponibilă, dar s-au putea să fie, paradoxal, inaccesibilă. Niciunul dintre terminalele (telefoane mobile, tablete, modemuri) din ofertele curente ale operatorilor de telefonie mobilă nu este compatibil cu tehnologia LTE. Mai mult: a trecut aproape o lună de zile de la aceste anunțuri, iar mulți dintre angajații care răspund de relația cu clienții nu au nici măcar habar ce este