Comisia Europeană a avertizat că ar putea reintroduce vizele pentru mai multe state din Balcanii de Vest. Printre cele vizate se numără şi Sebia, dar şi Muntenegru. Motivul este că aceste state nu îşi controlează suficient de bine frontiera şi permit cetăţenilor lor să depună un aflux de cereri de azil false în state occidentale.
Un pas înapoi pentru statele din Balcanii de Vest. Şase state europene - Germania, Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg şi Olanda - au cerut Comisiei posibilitatea de a reintroduce vize pentru statele din Balcani. Cererea vine ca protest faţă de o creştere considerabilă a cererilor de azil nefondate înaintate de cetăţenii acestor ţări. E vorba de Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Albania şi fosta republică iugoslavă Macedonia. Majoritatea cererilor de azil vin din partea cetăţenilor de etnie romă sau albaneză din aceste state.
Miniştrii de Interne din cele şase state europene au formulat cererea printr-o scrisoare adresată comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. Ea va fi discutată la reuniunea miniştrilor de Interne europeni de pe 25 octombrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al comisarului european.
Statele în cauză se plâng că majoritatea cererilor de azil nu sunt fondate şi din acest motiv supraîncarcă inutil serviciile care examinează cererile. Aceste servicii sunt obligate să examineze fiecare cerere individual. Doar Germania a primit, în 2012, circa 5.000 de cereri de azil din partea celor cinci state balcanice. Însă Berlinul vizează în special cetăţenii sârbi şi macedoneni. "Afluxul masiv de cetăţeni sârbi şi macedoneni trebuie să fie oprit imediat", a avertizat vineri ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. La rândul său, secretarul de stat belgian pentru Azil şi Imigraţie s-a dus la Belgrad săptămâna trecută pentru a le cere sârbilor să nu mai ceară azil în Belgia.
Comisia