Cel mai mediatizat om din ultima saptamana, Cristian Sima, a recunoscut ca a fugit din tara intrucat a pierdut banii clientilor, sume (neverificate) care se ridica la 3,5 milioane euro, dupa spusele brokerului.
Daca ceea ce a precizat Sima este adevarat, ramane de vazut din ce motive a pierdut suma de 3,5 milioane euro: pe fondul unei erori de calcul matematic sau din cauza unor cumuli de factori psihologici?
Despre esecul matematicii in investitii s-a vorbit odata cu falimentul fondului de hedging american Long-Term Capital Management (LTCM) la inceputul aniilor 2000. LTCM a fost fondat in 1994, iar printre membrii din consiliul de conducere se aflau Myron Scholes si Robert Merton, laureati ai premiului Nobel pentru economie in 1997 cu o lucrare pe tema „noi metode pentru determinarea valorii derivativelor”.
In primii ani de existenta, fondul a avut un randament anualizat de peste 40%, iar in 1998 a pierdut 4,6 miliarde dolari pe fondul crizei financiare din Rusia. Rezerva Federala Americana a intervenit in stabilizarea fondului, iar la inceputul aniilor 2000 a hotarat lichidarea si dizolvarea acestuia.
„Matematica si investitiile reprezinta doua lumi diferite. Matematica este o lume a mintii, in timp ce investitiile reprezinta lumea reala, in care nu exista date constante, iar relatiile de afaceri sunt stabilite in functie de factori umani”, a precizat Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana.
Matematica a inceput sa se aplice in economie incepand cu secolul al XIX-lea si a permis economistilor sa explice mai clar evolutiile societatii.
„Modelarea matematica a economiei reprezinta o pierdere de timp. Intr-o lume a cererii si ofertei, in care lucrurile sunt bazate pe cauzalitate, nu exista relatii cantitative constante pe care sa le introduci intr-o ecuatie”, a completat Glavan. Citeste si:Bogdan