30 de tneri institutionalizati care au depasit varsta de 18 ani si legea nu le mai permite sa stea intr-un centru de plasament s-au mutat la casa noua. Printr-o finantare asigurata de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului s-a ocupat de construirea a trei case, valoarea lor ajungand la 470.000 de euro.
Fiecare locuinta are cate cinci camere, cu cate doua paturi, baie proprie, living, bucatarie si uscator, si este dotata cu tot necesarul, de la lingura, pana la calculatoare, televizoare, frigidere, aragaz, masini de spalat.
Gratie unui proiect ambitios, 30 de tineri proveniti din centrele de plasament nu vor fi aruncati in strada, ci vor avea ocazia sa stea la casa lor. Vor locui in camera cu cate un coleg si vor putea sta in noua locuinta cel mult un an, timp in care vor fi ajutati sa isi gaseasca un loc de munca. Ulterior, locul acestora va fi luat de alti 30 de tineri institutionalizati. Beneficiarii acestui proiect spun ca este o sansa care li se ofera si vor incerca sa se ridice la nivelul asteptarilor. Vor avea grija de locuinta si spun ca se vor gospodari singuri cat mai bine.
Reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale spun ca vor incuraja astfel de initiative. Anual, peste 40.000 de tineri parasesc centrele de plasament. Tinerii vor fi ajutati sa se gospodareasca, fiecare dintre ei primind cate 10 lei pe zi pentru hrana. In privinta cheltuilelilor de intretinere, acestea vor fi asigurate de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
30 de tneri institutionalizati care au depasit varsta de 18 ani si legea nu le mai permite sa stea intr-un centru de plasament s-au mutat la casa noua. Printr-o finantare asigurata de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, Directia Generala de Asistenta So