Procurorul Emil Moța și-a depus proiectul de management, candidând pentru funcția de procuror general, urmând să susțină și interviul din 24 octombrie. Este unul dintre procurorii „activi” din țară, remarcându-se prin instrumentarea unor dosare de corupție din județ. Putem aminti de dosarul „strămutaților de lux”, care i-a trecut prin mâini și care s-a finalizat cu condamnarea mai multor persoane, dar și despre cazurile Țundrea și Mischie.
Rezultate slabe ale procurorilor la nivel local
Referitor la șansele de a ocupa funcția lăsată liberă, într-un final, de Laura Codruța Kovesi, procurorul Emil Moța a spus: „Sunt șanse egale pentru fiecare. Depinde și de proiectul pe care-l prezinți, de ideile noi pe care vrei să le pui în practică și de prestația de la interviu”. În opinia lui, sistemul trebuie complet reformat. Întrebat despre ce va face în cazul în care va obține funcția de procuror general, Emil Moța a mai spus: „Ministerul public trebuie reformat…. Și nu mă feresc să spun asta. De la Parchetul general și până la ultimul Parchet local, este necesară o reformă completă. Sunt multe probleme în sistem, plecând și de la deficitul extrem de mare de personal și până la rezultatul activității procurorilor. Și în plan local există mari deficiențe în activitatea magistraților; nu o spun eu, o spun datele statistice. Acest lucru trebuie schimbat, în opinia mea”.
Intervenția politicienilor în treburile procurorilor „riscă” să devină infracțiune
Într-un interviu amplu, acordat în Gândul, procurorul Moța vorbește clar și despre implicarea politicului în treburile procurorilor. El a spus, nici mai mult, nici mai puțin, că aceste „intervenții ale politicienilor asupra procurorilor trebuie să devină infracțiune”.
Procurorul Emil Moța și-a depus proiectul de management, candidând pentru funcția de procuror general, urmând să