Prefectul Claudiu Pop a făcut, marţi, într-o conferinţă de presă, o informare asupra stadiului pregătirilor administrative pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie.
După ce a amintit că Biroul Electoral de Circumscripţie a fost constituit şi, prin tragere la sorţi, preşedintele acestuia a fost desemnat judecătorul Antik Levente, iar locţiitor judecătorul Alin Vasonan, prefectul a spus că la sediul Biroului au fost afişate şi componenţa colegiilor (pe unităţi administrativ-teritoriale), numărul alegătorilor din fiecare colegiu şi numărul semnăturilor necesare pentru persoanele care doresc să-şi depună candidaturile ca independenţi.
De asemenea, au fost numerotate toate cele 650 de secţii de votare, din care 178 vor funcţiona în municipii, 37 în oraşe, iar 435 în comune, a fost aprobat modelul ştampilelor de control şi a început procedura de achiziţie a serviciului de tipărire a buletinelor de vot.
Conform legii, vor fi tipărite buletine de vot în număr egal cu cel al cetăţenilor cu drept de vot, înmulţit cu doi (adică separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor), plus încă o rezervă de 10%, ceea ce - la 505.000 alegători - înseamnă 1,12 milioane buletine de vot.
Cea mai spinoasă problemă este însă desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor preşedinţilor secţiilor de votare. Claudiu Pop a declarat că, în conformitate cu legea, primăriile au început să facă liste cu juriştii din fiecare unitate administrativ-teritorială care doresc să exercite aceste funcţii, după care listele vor fi trimise la Prefectură, iar în final preşedintele Tribunalului va trage la sorţi preşedinţii şi locţiitorii pentru fiecare secţie de votare.
"Nu a fost buluc, să zic aşa, pentru aceste poziţii, şi nu aş vrea să fac aprecieri din ce cauză", a spus prefectul, referindu-se astfel, indirect, la faptul că mulţi cetăţeni nu mai doresc s