Bursa de la Bucureşti a crescut luni cu 0,16%, în linie cu bursele externe, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 9 milioane de lei (2 milioane de euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,5 milioane de lei şi, respectiv, 1,4 milioane de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,49%, la 0,5125 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avansat cu 2,68%, la 0,575 lei.
"SIF Transilvania are cel mai mare profit dintre SIF-uri, iar discount-ul faţă de activul net este de aproximativ 45%. Dacă facem un calcul simplu, vom vedea că dacă SIF Transilvania îşi va menţine politica de dividend şi anul viitor randamentul dividendului va fi asemănător cu cel din acest an, de peste 20%. Astfel, cred că acţiunile SIF Transilvania vor fi intens tranzacţionate până în primăvara anului viitor, deoarece mulţi investitori se orienteză către companiile cu randament bun al dividendului. Intensificarea cumpărărilor efectuate de persoanele iniţiate ne arată faptul că aceştia au încredere într-o evoluţie pozitivă în următoarele luni", a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
El spune că interesul investitorilor ar putea creşte în perioada următoare în funcţie de rezultatele financiare ale companiilor din SUA şi de indicatorii macroeconomici din Europa. "Piaţa se află într-o stare de consolidare şi de aşteptare a unor noi vectori care să ne propulseze la alte niveluri. După confirmarea aşteptărilor legate de politica Băncii Centrale Europene şi Fed (banca centrală din SUA - n.r.), acum privirile sunt aţintite către rezultatele financiare ale companiilor din SUA şi asupra indicatorilor macroeconomici atât din Europa, cât şi de pe