Românii plecaţi în străinătate au trimis peste 36,2 miliarde de euro în ţară în ultimii opt ani, echivalentul veniturilor totale încasate de stat în anul 2007, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Anul acesta, nivelul remiterilor din străinătate ar putea ajunge la cel mult trei miliarde de euro, este de părere Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.
„În 2008, remiterile au fost de circa 7 miliarde de euro. Anul acesta nu îndrăznesc să fac previziuni, dar nu cred că vor fi mai mari de 3 miliarde de euro”, a declarat Vasilescu pentru gândul. Consilierul guvernatorului BNR este de părere că sumele trimise acasă de către românii de peste hotare nu vor creşte nici în anii următori, pe fondul crizei de la nivel european, dar şi că banii veniţi din străinătate au un aport important la consum.
„Importante (remiterile n.r.) sunt în mai mică măsură pentru echilibrarea balanţei de plăţi şi în mai mare măsură pentru ajutarea consumului. Mare parte din aceste remiteri sunt cheltuite de famiile care primesc bani din străinătate. Este practic un ajutor de subzistenţă în multe cazuri”, ne-a mai explicat Vasilescu.
Evoluţia transferurilor curente, reprezentate în mare parte de remiterile românilor din străinătate, pe luni, în perioada ianuarie 2005-iulie 2012
Sursă: BNR
Transferurile curente din străinătate, cu excepţia celor ale administraţiei publice, reprezintă în mare parte banii trimişi de românii care lucrează, legal sau „la negru”, peste hotare. Dacă în anul 2008, aceste transferuri au atins un maxim istoric de 6,6 miliarde de euro, anul trecut, remiterile au scăzut cu 43,9%, la 3,7 miliarde de euro, reiese din datele băncii centrale.
Aceste transferuri, alături de investiţiile străine directe, se numără printre cele mai importante surse de echilibrare a balanţei de plăţi. În primele op