Nucul, gutuiul, merii şi perii sunt cei mai afectaţi de boli. Specialiştii recomandă tratamentul în primele faze, altfel, singura soluţie rămâne tăierea. Din cauza bolilor, nucile şi gutuile sunt din ce în ce mai puţine pe piaţă.
Nucile de anul acesta se vor vinde la super preţ din cauza unor dăunători puternici, care au atacat aceşti copaci. Pentru prima dată după mulţi ani, oamenii spun că abia un sfert din nucile pe care le aveau în mod normal se vor face în acest an. „Din cauza secetei, nucile de anul ăsta sunt maro la culoare şi nu sunt nici prea bune la gust. S-au mănat. Noi acum vindem nucile de anul trecut. Anul ăsta nu ştiu dacă vom avea ce să vindem pentru că nu s-au făcut. Poate pe sus pe la munte să se mai găsească ceva“, ne-a spus Neculai Amăriei, din Vizantea Livezi, aflat în Piaţa Moldovei din Focşani.
Numărul precupeţilor care vând nuci în Piaţa Moldovei s-a micşorat. Zilele trecute, doar doi vânzători aveau pe tarabă nuci. Potrivit specialiştilor de la Direcţia Fitosanitară din cadrul Direcţiei Agricole, anul acesta, motivul pentru care nucile sunt puţine şi au un aspect neplăcut este atacul unei ciuperci numite antracnoza nucului care distruge frunzele şi ramurile tinere ale copacului provocând desfrunzirea prematură a pomilor. „Atacul se manifestă prin apariţia pe partea superioară a frunzelor a unor pete de culoare ruginie la început, care devin apoi brune cenuşii. În dreptul petelor pe partea inferioară a frunzelor , apar puncte negre care sunt fructificaţiile ciupercii. Lăstarii care sunt puternic atacaţi se usucă sau degeră în timpul iernii. Pe fructele atacate se întâlnesc pete brune care scad mărimea nucilor“, ne-a declarat inginerul Constantin Udrea, directorul Direcţiei Fitosanitare. Potrivit acestuia, singura soluţie în această situaţie o reprezintă tratamentul cu produse fitosanitare pe bază de cupru sau mancozeb. @N