ESOP: O mare parte dintre proprietari cer o promovare discretă
Potenţialii cumpărători sunt lăsaţi să vadă clădirile, dar fără să afle "terţe" părţi implicate
Piaţa spaţiilor de birouri din Capitală s-a animat în 2012, în primele nouă luni ale anului. Cererea a crescut faţă de anul trecut cu aproximativ 20%, în timp ce oferta are şi ea un ascendent de aproximativ 22 procente. Dacă evoluţia cererii nu are nimic de ascuns, creşterea ofertei este cel puţin surprinzătoare, în condiţiile în care proprietarii păstrează discreţia asupra imobilelor care sunt de vânzare, potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.
La începutul lunii octombrie 2012, în Bucureşti sunt scoase la vânzare 100 centre de birouri şi 124 de vile, cu spaţii de birouri, conform bazei de date a companiei ESOP. Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii făcând apel la o promovare discretă. "Multe din aceste proiecte sunt scoase la vânzare ca parte a strategiilor proprietarilor de eficientizare a portofoliilor de proprietăţi, o astfel de tranzacţie permiţând dezvoltarea sau finalizarea unui alt proiect al firmei. Este un moment prielnic de cumpărare, deoarece numărul imobilelor disponibile este mai mult decât dublu faţă de 2008, iar preţurile sunt semnificativ mai avantajoase", afirmă, într-un comunicat, Alexandru Petrescu, manager al ESOP Consulting.
Situaţia creată de proprietarii de clădiri de birouri din Bucureşti este una ciudată, în condiţiile în care în mod normal un vânzător îşi doreşte să afle cât mai multă lume, pentru a avea de unde alege cea mai bună ofertă de achiziţie.
Practic clădirile nu au un afiş care să scrie “de vânzare” pe ele. Dar lipsa unui afiş, a unui anunţ, nu înseamnă că imobilul respectiv nu este de vânzare. Această practică are şi un motiv, logic, cel puţin din partea prop