Anihilarea de facto a ICR a fost legitimată, insidios și tenace, de unii intelectuali „critici“ cu mult timp înainte de a fi pusă în operă de politicienii USL.
Lichidarea, practic, a ICR prin transformarea sa într-o oficină de propagandă politico-cultural-naționalistă în străinătate (ba chiar și în România, judecând după înființarea absurdă a patru filiale „în provinciile istorice“) este, desigur, o operațiune de care actuala putere se face răspunzătoare. Dar ar fi superficial să ne oprim aici. ICR e victima unui „război cultural“ de ani de zile, îndreptat mai ales împotriva lui H.-R. Patapievici și a așa-zisului „grup“ al „boierilor minții“ – după sintagma lui Sorin Adam Matei – căruia i-ar aparține. Ceea ce trustul Intact și alte medii de acest fel o spun acum agresiv au afirmat-o de-a lungul timpului în mod mai subtil, dar tot nociv intelectuali diverși, de la Sorin Adam Matei însuși la alți semnatari ai volumului coordonat de el, Idolii forului, 2010 – Daniel Barbu, Gabriel Andreescu, Michael Shafir, István Aranyosi, Mona Momescu, Vasile Morar etc. (M-am mai referit la acest volum în trecut în revista 22.) Au spus-o și unii dintre cei care scriu sau au scris la Observator cultural; este adevărat că acum unii dintre ei, spre onoarea lor, se arată critici față de ultimele schimbări la ICR. Au spus-o și alții, în diferite publicații, pe hârtie sau online.
Se poate observa, de pildă, că în volumul amintit mai sus, numele H.-R. Patapievici revine obsesiv, atunci când trebuie sugerat că „intelectualii lui Băsescu“ „s-au autosuspendat din calitatea de intelectual“, deoarece au acceptat funcții remunerate sau „numai simbolice“, cum scrie Michael Shafir. ICR era vizat direct. (De unde și teoria brutală a „sinecurii“ pe care a respins-o recent și pertinent Liviu Ornea.) Pe de altă parte, pledoaria lui Sorin Adam Matei pentru o „clasă d