Bancile sunt obligate sa transfere o bucata din avantajul pretului pe care BEI il ofera catre beneficiarul final, acest lucru insemnand o dobanda mai mica cu cateva puncte procentuale, a precizat Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI).
BEI a incheiat doua acorduri de finantare in valoare de 65 milioane euro cu Raiffeisen Bank, Intesa Sanpaolo Bank, dar si cu subsidiarele acestora de leasing, fonduri destinate creditarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Astfel, Raiffeisen Bank si filiala de leasing au primit 45 milioane euro, in timp ce Intesa Sanpaolo Bank si Intesa Sanpaolo Leasing au luat 20 milioane euro.
“Vrem sa facem mai cunoscut faptul ca cei care vor sa acceada la un astfel de imprumut au avantajul pretului si este rolul bancilor sa comunice acest avantaj comparativ. Creditele se vor acorda in euro”, a explicat Tanasescu. Citeste si:Raiffeisen Bank si subsidiara de leasing au luat 45 mil. euro de la BEI pentru finantarea IMM-urilorBEI acorda Intesa Sanpaolo Bank si firmei de leasing 20 mil. euro pentru finantarea IMM-urilorCati bani mai au bancile pentru creditele din programul Prima Casa 4
El spune ca agricultura, energia, infrastructura si fondurile europene reprezinta in 2013 un motor puternic pentru o crestere economica superioara comparativ cu anul acesta.
“Sunt proiectele mari de infrastructura ce se vor realiza cu fonduri europene anul viitor. In segmentul energetic, factorii privati si autohtoni vor investi multi bani aici”, a punctat Mihai Tanasescu.
In 2011, BEI a acordat un imprumut de 465 milioane euro pentru a finanta proiectarea, constructia si darea in folosinta a tronsonului II al Magistralei 5 a metroului bucurestean. Totodata, tronsonul I este cofinantat de BEI printr-un imprumut de 395 milioane euro acordat in noiembrie 2009.