Înfrângerea administrată vineri naţionalei turce va da cu siguranţă un plus de curaj echipei României în confruntarea din această seară cu Olanda. Ca şi Turcia, olandezii, o echipă cu o istorie fotbalistică de aproape 11 decenii care a culminat cu câştigarea Campionatului European în 1988, au prima şansă. Însă România, care are de asemenea un trecut fotbalistic onorabil, dar lipsit de trofee, are atuul meciului jucat acasă. Spre deosebire de sport, unde şansele luptei sunt egale, în economie augurii sunt de partea celui mai puternic.
Olanda este una dintre cele mai bogate ţări din zona euro, care adesea sprijină Germania, cea mai mare economie europeană, în eforturile acesteia de a ghida continentul pe calea austerităţii.
Olanda se confruntă însă cu moştenirea unei bule imobiliare care a făcut implozie din cauza crizei financiare din 2008. Declinul este la fel de acut precum este în Spania sau Irlanda, dar pune presiuni mari pe o economie considerată a face parte din "miezul" puternic al zonei euro. Olanda este, alături de Germania, Finlanda şi Luxemburg, în clubul restrâns al statelor europene care îşi păstrează încă ratingul de credit AAA din partea celor trei mari agenţii de evaluare financiară, scrie The Wall Street Jornal.
Preţurile locuinţelor au scăzut cu aproape 16% de la maximul atins în 2008 şi au atins minimul ultimilor opt ani în august, potrivit datelor oficiale. Autorităţile se aşteaptă ca preţurile să scadă şi în următorii ani, în condiţiile în care guvernul va continua să implementeze reforme pentru piaţa muncii.
Datoriile, călcâiul lui Ahile al Olandei
Tentate de facilităţile fiscale şi relaxarea criteriilor de creditare, băncile olandeze s-au angajat la sfârşitul anilor '90 într-o cursă frenetică a creditării, scânteia care a aprins bula de pe piaţa imobiliară şi a făcut ca familiile olandeze să fie print