Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că nu trebuie uitat că şi copiii cu părinţii în străinătate „sunt ai noştri“ şi că, din cauza condiţiilor economice, în ultimii ani, tot mai mulţi români au luat decizia de a emigra. Acesta a arătat că în unele cazuri doar unul dintre părinţi a plecat, celălalt rămânând acasă. Există zeci de mii de alte situaţii în care ambii părinţi au plecat, lăsând copiii în grija altor persoane. „Copiii care sunt abandonaţi temporar de părinţi, sunt afectaţi emoţional şi psihologic, lipsa părinţilor pentru periode îndelungate de timp putând avea efecte negative semnificative asupra dezvoltării acestora. Absenţa unuia sau a ambilor părinţi poate fi asociată cu o serie de probleme sau cu neasigurarea unor nevoi ale copilului: neglijarea alimentaţiei sănătoase, a vestimentaţiei, a igienei sau a pregătirii şcolare“, a afirmat deputatul vrâncean.
Angel Tîlvăr a arătat că, pe lângă efectele negative menţionate mai sus, copiii lăsaţi singuri sau, în cel mai bun caz cu rudele, pot deveni şi victime ale diverselor forme de abuz şi exploatare. „Copiii lăsaţi nesupravegheaţi perioade îndelungate de timp înfruntă o serie de riscuri, pornind de la: supraîncărcarea cu sarcini, vulnerabilitatea la droguri, dezvoltarea insuficentă a abilităţilor de viaţă independentă, insuşirea deficitară a normelor etico-morale. În rândul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate s-a constatat o incidenţă mai mare a delicvenţei juvenile datorate lipsei autorităţii şi controlului din mediul familial şi influenţei negative a anturajului“, a spus parlamentarul vrâncean.
Angel Tîlvăr a precizat că în România, numărul acestor copii a fost evaluat la 350.000, dintre care 126.000 cresc fără ambii părinţi. Acesta a arătat că abordarea doar din punct de vedere legislativ a problematicii copiilor cu părinţii în străinătate nu este doar respons