Comisia Europeană îi cere Ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, informaţii legate de cazuri de înaltă corupţie aflate pe rolul instanţelor - printre care şi cele în care sunt implicaţi Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu sau George Becali - precum şi despre anchetele privind referendumul şi parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI şi care trebuie revocaţi din Parlament.
Aceste cerinţe fac parte dintr-o nouă scrisoare trimisă ministrului de către secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day - a treia în mai puţin de o lună.
Catherine Day îi cere Monei Pivniceru o serie de informaţii, în pregătirea misiunii de monitorizare MCV care va sosi în România pe 7 noiembrie şi care va pregăti următorul raport pe Justiţie.
Comisia Europeană vrea ca Ministerul Justiţiei să pregătească, până pe 26 octombrie, un raport privind progresele făcute de la ultimul raport pe Justiţie, din iulie, şi răspunsuri la un chestionar cu nu mai puţin de 21 de întrebări. Acestea sunt legate de principalele puncte de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Calendar pentru implementarea Codurilor
Primul set de întrebări vizează implementarea Codului de Procedură Civilă, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, a căror intrare în vigoare a fost amânată. Singurul pus în aplicare până acum este Codul Civil.
Comisia Europeană vrea să afle de la Ministerul Justiţiei care este calendarul implementării noilor Coduri şi care sunt principalele dificutăţi pe care le aşteaptă în acest demers. În ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, întrebările vizează şi cadrul legislativ şi posibilele modificări aduse acestuia. Scopul este de a afla dacă nu au fost dezincriminate fapte, fără ca acest lucru să fie făcut public.
Precizări despre parlamentarii incompatibili
În ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, Comisia Europea