După ani şi ani în care a încălzit oraşul cu cărbune luat pe datorie, CET a ajuns la fundul sacului. În prag de iarnă, centrala este în imposibilitatea de a-şi mai procura combustibili.
"Nu avem lichidităţi şi nici nu putem lua alt credit, pentru că toate bunurile ne sunt deja girate", spune Dragoş Gligor, directorul general al Electrocentrale. Lovitura de graţie a venit săptămâna trecută, când furnizorul de cărbune Maestro Trading a cerut insolvenţa societăţii pentru datorii de 27 milioane lei!
Atenţie, insolvenţă!
CET se pregăteşte de faliment. Firma Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voievozi, a cerut săptămâna trecută, fără avertisment prealabil, insolvenţa Electrocentrale. Maestro a mai depus la sfârşitul lunii septembrie o cerere de insolvenţă, dar pe 2 octombrie a retras-o, la insistenţele conducerii CET. Până la urmă, aflată la rându-i în insolvenţă, firma şi-a repetat demersul, chiar dacă declararea insolvenţei poate dura şi trei ani, vreme în care datornicul îşi stinge cu prioritate datoriile faţă de salariaţi, bugetul de stat, bănci şi abia apoi către ceilalţi debitori.
"Nu ştiu de ce s-au răzgândit. Pe ei nu îi avantajează cu nimic, dar pe noi ne încurcă enorm", spune Dragoş Gligor (foto), directorul Electrocentrale. Anunţarea insolvenţei CET a speriat şi alţi furnizori, care nu vor să vândă combustibil unei societăţi ce ar putea fi lipsită de posibilitatea plăţii datoriilor. Spre exemplu, la licitaţia pentru păcură programată pe 15 octombrie nu se anunţase până la sfârşitul săptămânii trecute niciun ofertant.
O lună de graţie...
Rămas fără bani şi fără posibilităţi de creditare, CET nu se poate aproviziona. "Sperăm că nu se joacă nimeni cu încălzirea oraşului şi vom primi un ajutor de la bugetul de stat", zice Gligor, punându-şi nădejdea în lobby-ul primarului Ilie Bolojan şi în eventualitatea ca bugetul loca