Cele mai frumoase poveşti ale copilăriei poartă semnătura lui Ion Creangă, şi nimeni până la el şi după el nu a cântat atât de frumos satul moldovenesc Humuleşti, pe care l-a făcut celebru. Întâmplător, s-a descoperit şi în Dobrogea, un povestitor la fel de talentat, Costache Marin Adam Dumitru, care a scris, fără să ştie, monografia satului Dunăreni, fost Mârleanu, oferind o imagine completă asupra satului tradiţional dobrogean de dinainte de Războiul de Independenţă, dar şi dintre cele două războaie mondiale.
Istoricul Lavinia Gheorghe, care a prezentat lucrarea în cadrul „Pontica 2012" a spus că ar vrea să publice monografia satului, însă nu dispune de fonduri.
Chestionarul a fost lansat de Gheorghe Dumitraşcu
Profesorul de istorie Gheorghe Dumitraşcu a lansat un chestionar. Nu sunt simple răspunsuri, ci atât de amănunţite încât transformă materialul într-o monografie. Costache Dumitru nu povesteşte doar amintirile sale, ci ale bunicii şi ale altor rude, astfel încât ni se permite să aflăm informaţii mult mai vechi.
În descrierile sale, foloseşte regionalisme şi arhaisme, asemenea lui Ion Creangă. Lucrarea cuprinde şi noţiuni de arheologie, istorie, lingvistică, etnografie şi folclor, practic o imagine completă şi detaliată a satului Mârleanu, actul Dunăreni.
Satul Mârleanu, al cărui nume a fost schimbat în Dunăreni, este unul dintre cele mai vechi şi mai puternice sate româneşti din Dobrogea. Astăzi, aparţine comunei Aliman, în ciuda faptului că este de două ori mai mare decât Aliman.
Localitatea Dunăreni, (fostul sat Mârleanu), este amintită între localităţile cu populaţie românească din Dobrogea, în secolele XVI-XVII, conform documentelor fiscale otomane ale timpului. Exista ca localitate "dublet" de o parte şi de alta a Dunării, în primă fază aşezarea numindu-se Ciumata, după numele celor ce s-au refugiat aici de frica ciumei