Leul a pierdut 2,82% in fata euro in perioada 1 iulie - la 15 octombrie. Astfel, moneda romaneasca a facut o figura discordanta in interiorul regiunii central si est-europene, in contextul in care monedele tarilor apropiate, membre ale Uniunii Europene, au inregistrat castiguri in fata euro de 2,5% in cazul forintului, 3,1% pentru coroana ceha si 3,08% pentru zlot.
"In clasamentul de la inceputul anului, leul se detaseaza din nou fata de euro, dar nu in sensul bun: deprecierea de 5,8% se opune aprecierii de 11,5% pentru forint, 8,1% pentru zlot si 2,53% pentru coroana ceha", a declarant Claudiu Cazacu, analist-sef X-Trade Brokers Romania.
Turbulentele din plan politic au contribuit in aceasta vara la accelerarea unei ajustari care ar fi avut loc oricum, insa poate mai tarziu in timp. Deficitul de cont curent s-a restrans cu 23%, pana la 3,1 miliarde de euro in primele opt luni ale anului, fata de perioada similara din 2011, insa in continuare teoria economica sustine ipoteza deprecierii leului, pentru a stimula exporturile si inhiba importurile, ajutand la reglarea deficitului comercial.
In plus, diferenta de inflatie intre Romania si zona euro (mai mare in Romania) se constituie intr-un alt argument nefavorabil leului.
Cazacu mentioneaza ca interventiile BNR au avut un rol de linistire a interventiilor speculative care tindeau sa duca la deprecieri accentuate, insa rezervele valutare si forta tendintelor actuale in economia europeana si cea globala nu permit o reversare a trendului prin simpla actiune a bancii centrale. Romania are nevoie de capital strain, alocat inspre investitii care sa genereze valoare adaugata pe plan local. In acest fel, economia va putea sustine imbunatatirea reala si durabila a nivelului de trai, iar cursul de schimb ar deveni o imagine a acestei noi realitati.
Acoperirea deficitului d