O treime dintre cancere ar putea fi evitate prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat
Este în puterea noastră să evităm o treime dintre cancere prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, în primul rând având o alimentaţie sănătoasă, avertizează profesorul doctor Pavel Chirilă, cu ocazia Zilei Mondiale a Nutriţiei (16 octombrie). Cancerul de tub digestiv este cel mai strâns legat de ceea ce mâncăm. Cele mai cancerigene substanţe aflate în alimente cu care ne hrănim zilnic sunt: sărurile nitrice, zahărul, unii aditivi etc. Sărurile nitrice ajung în organismul nostru din legume şi fructe crescute în soluri contaminate, din apă contaminată şi din alimente, în special mezeluri, care au în compoziţie săruri nitrice în cantităţi mult peste limite şi aşa periculoase. Or, din păcate, românii sunt un popor mare mâncător de mezeluri, ceea ce explică explozia cancerelor, în special a cancerului de tub digestiv. Profesorul Chirilă spune că sărurile nitrice în combinaţie cu pH acid din stomac provoacă reacţii din care rezultă nitrozamine. Sunt cunoscute 17 nitrozamine despre care se ştie că declanşează cancerul.
Cancerigen este şi zahărul consumat în cantităţi înspăimântătoare: europenii consumă, anual, în medie 33 kg pe cap de locuitor, americanii consumă 55 kg. Şi rezultatele se văd: epidemie de obezitate, de diabet, de cancer. Profesorul Chirilă subliniază că zahărul slăbeşte cpacitatea de luptă a florei saprofite din stomac cu factorii cancerigeni. Din cei peste 1.000 de adiviti alimentari, prof. Chirilă s-a oprit la benzoatul de sodiu şi aspartanul, suspectaţi că sunt declanşatori de cancer. În Europa Vestică, benzoatul de sodiu a fost scos în afara legii. Astfel, la Paris, răcoritoarele colorate conţin sorbat de potasiu, în timp ce la Bucureşti conţin benzoat de sodiu, spune profesorul Chirilă.
În prezent, în ţara noastră sunt înregistraţi